Tapet inspiration - Så här väljer
du tapet rum för rum 2023

Att välja rätt tapet är ett viktigt beslut när du vill skapa en mysig och inbjudande atmosfär i ditt hem, men det kan också vara ett klurigt val att ta. Varje rum är unikt och fyller olika funktioner, samt har olika syften. Hallen ger ett första intryck, men spenderas kanske inte så mycket tid i, i sovrummet vill vi varva ner, medans vi i vardagsrummet vill skapa liv och socialiseras och umgås. Oavsett om du inreder ditt vardagsrum, kök, hall eller sovrum finns det därför tapeter som passar perfekt till varje rum. Kolla in våra bästa tips nedan!

Tapeter till hall - Skapa ett bra första intryck med blickfångare

Även fast vi kanske inte spenderar så mycket tid i hallen så är det ändå oftast rummet vi möts av först i hemmet, och därför vill vi ge ett bra intryck. Välj därav alltid en tapet med en välkomnande känsla som också fungerar som blickfångare. Vertikala ränder eller en blommig tapet kan exempelvis göra att rummet känns högre och mer rymligt. Vi ser dessutom att både randiga tapeter och botaniska mönster börjar bli heta igen på tapetmarknaden, så varför inte passa på att hoppa på i denna riktning?

En mönstrad tapet med djärva färger eller geometriska mönster skapar istället en modern känsla och ger även dem en fantastisk första impression. Tänk däremot på att hallen är ett högtrafikerat område, så det är viktigt att välja en slitstark och tålig tapet för att den ska hålla länge.

Vackra tapeter att inspireras av till tapetseringen
Trendig rosa tapet 2023

Måttbeställda & stormönstrade tapeter för vardagsrum

Vardagsrummet är en plats för att socialiseras och umgås, och här kan du med fördel ta ut svängarna för att skapa liv och en härlig stämning. Några trendiga tapetval 2023  är exempelvis måttbeställda tapeter som liknar konstverk på väggarna, eller vackra stormönstrade tapeter som sprider energi. Viktigt är dock att tänka på att välja en tapet som kompletterar dina möbler och dekorationer. Om inredningen är enkel och minimalistisk ger en mönstrad tapet ett vackert och livfullt utseende. Vill du däremot inte gå helt crazy med färger och mönster är en fondtapet ett ypperligt val som kan pryda en av väggarna. Om du å andra sidan redan har många olika mönster i vardagsrummet kan en mer diskret tapet vara passande.

Harmoniska tapeter till sovrum för att kunna varva ner

Till skillnad från vardagsrummets livfulla stämning bör sovrummet istället vara en plats för att varva ner. Därför bör också väggarna bidra till en harmonisk och lugn känsla så vi kan återhämta oss och vila. I det här rummet är det bra att välja mönster och färger som är skönt för ögat. Självklart kan du ändå ha tapeter med mönster, men välj då neutrala nyanser och diskreta motiv. Pastellfärger eller mjuka blommor och blad gör exempelvis rummet ombonat och mysigt. Även mörka tapeter och naturnära färger som en grön tapet, brun tapet eller beiga väggar kan rekommenderas eftersom det får oss att koppla av och ger en avslappnad känsla. 

Tänk på stilen i köket & välj en slitstark kökstapet

Eftersom köket utsätts för både fett och smuts är det bra att välja en slitstark tapet som är lätt att rengöra. Vinyltapeter är ideala tapeter för kök eftersom dessa tål både fukt och spill. I det här rummet gäller det också att tänka på hur tapeten går ihop med resten av stilen och inredningen. Har du exempelvis ett lantligt kök passar en gammaldags tapet utmärkt, eller om köket är modernt och avskalat kanske du vågar hoppa på retrotrenden med retro tapeter? Annars fungerar en enkel och stilren tapet i lätta färger ypperligt eftersom det bidrar till att skapa en ren och fräsch känsla. Välj då exempelvis en vit tapet eller en som går i ljusgråa toner.

Siljendahls - Anlita experter för tapetsering av toppklass i Stockholm

Bröderna Siljendahls Måleri anlitar du är du vill ha professionell tapetsering i Stockholm. Idag finns otroligt många olika slags tapeter, både när det kommer till material, mönster och färger. Allt från textiltapet i exempelvis bomull eller lin, till plasttapet och papperstapet. Därför finns vi här för dig, hela vägen från råd och stöd vid val av tapet, till borttagning av gammal tapet och montering av den nya tapetet med stor precision. Genom att låta oss genomföra arbetet ser du till att resultatet blir av högsta klass utan krångel. Läs mer om vår tjänst inom tapetsering här, och tveka inte att kontakta oss vid frågor eller funderingar.

Tapetsering av en stilren tapet. Bröderna Siljendahls måleri hjälper dig med tapetsering i Uppsala.