Stor guide: så målar du taket inomhus!

När det kommer till att måla om där hemma kanske många endast tänker sig ett arbete på väggarna. Men visste du att det finns flera fördelar med att måla taket också? Ett målat tak kan fräscha upp ett rum och ge det ett renare och mer välvårdat intryck. Färgen på taket kan också påverka hur stort eller litet ett rum känns samt skapa en mer enhetlig look. Här ger vi dig alla tips du behöver på hur du målar ditt tak!

Fördelarna med att måla taket inomhus är många. Målas taket exempelvis i en ljusare nyans kan det ge mer ljus i rummet och göra så att det känns luftigare. Målning och regelbunden tillsyn skyddar dessutom taket från fukt och mögel i utrymmen där detta kan förekomma, som kök och badrum. I dessa områden är det vanligt att kondens och fukt byggs upp, vilket kan leda till mögel- och fuktskador om det inte åtgärdas. En bra målarfärg kan fungera som en barriär mot fukt, vilket förlänger livslängden på takmaterialet och minskar risken för kostsamma reparationer.

Utöver de praktiska fördelarna kan målning av taket även bidra till en förbättrad inomhusmiljö. Ett rent och nymålat tak är lättare att hålla fritt från damm och smuts, vilket kan förbättra luftkvaliteten inomhus. Dessutom kan målning dölja fläckar och missfärgningar som annars kan ge rummet ett nedgånget utseende.

Steg för steg: måla taket

1. Förbered taket inför målning

Det första steget i processen gäller förberedelser innan du kan sätta igång. Istället för att bara börja måla över takets gamla färg är det viktigt att ytan du målar är rengjord och att rummet är skyddat. 

Skydda rummet: Täck möbler och golv med skyddsplast eller gamla lakan. Tejpa kanterna på väggarna där de möter taket med målartejp för att undvika stänk. Bär ut dina värdefulla ägodelar- ingen vill ha färgskvätt på fina dekorationer!

Rengör taket: Se även till att taket är rent från damm och smuts. Det går bra att använda en dammvippa eller en fuktig trasa för att torka bort eventuellt smuts. För riktigt smutsiga tak kan det vara bra att använda en mild rengöringslösning. Detta säkerställer ett högkvalitativt och snyggt resultat.

Reparera eventuella skador: Har taket fått sig lite skador genom åren? Fyll i sprickor och hål med spackel och slipa ner till en jämn yta. Torka sedan bort allt damm efter slipningen. prydde rummen. Flera tidstypiska motiv som änglar och blommor restaurerades för att få skina på nytt igen.

förbered taket inför att måla tak inomhus
måla tak inomhus

2. Måla taket

Nästa steg handlar om själva målandet. Här gäller det att noggrant applicera färgen för att undvika flammiga eller fläckiga partier. 

Grundmåla taket: Börja med att applicera en grundfärg om det behövs, detta är särskilt viktigt om taket är missfärgat eller har ojämnheter. Låt grundfärgen torka enligt tillverkarens instruktioner.

Välj rätt färg: Välj en takfärg som är speciellt framtagen för takmålning. Dessa färger har oftast bättre täckförmåga och är mindre benägna att droppa. Tänk även på vilken färg som passar väggar, golv och inredning. 

Måla kanterna: Använd en pensel för att måla kanterna där taket möter väggarna. Detta kallas för att ”skära in”.

Måla resten av taket: Sedan bör du använda en roller för att säkerställa en jämn målning av resten av taket. Börja i hörnet längst bort från ingången och arbeta dig utåt i sektioner. Applicera färgen i jämna, överlappande drag för att undvika ränder och ojämnheter. Ett viktigt tips är att identifiera rummets ljusinsläpp, hitta fönstret med mest ljus och måla sen i ljusets riktning. 

Låt torka och applicera ett ytterligare lager: Låt färgen torka helt mellan varje lager. Ofta behövs det två lager för ett jämnt och täckande resultat som håller länge.

3. Efter målningen

När grovjobbet är klart är det dags att städa undan. Låt färgen torka helt innan du drar bort tejp och flyttar tillbaka och täcker av möblerna i rummet. 

Ta bort tejpen: Dra försiktigt bort målartejpen innan färgen är helt torr för att undvika att färgen flagnar.

Rengör verktygen: Tvätta penslar och rollers noggrant så att de kan användas igen.

Njut av det färdiga resultatet: När allt är färdigt är det bara att njuta av resultatet! 

Vi hoppas att du fått kunskaper om hur du på bästa sätt målar ditt tak för ett långvarigt och snyggt resultat. Vi på Bröderna Siljendahls är en målerifirma i Stockholm som har stor erfarenhet av invändig takmålning. Vi utför alla våra arbeten med strävan att göra miljöpåverkan så liten som möjligt samt ha dina unika önskemål som kund i fokus.

Kontakta oss gärna så tar vi reda på hur vi kan hjälpa dig med ditt nästa måleriprojekt!

rengör pensel och verktyg efter målning av tak inomhus