Måla om fasad 2023?
Vi har tipsen för bäst resultat!


Behöver du fräscha upp fasaden och måla om huset i vår eller sommar? Då har du kommit helt rätt! Här hittar du nämligen våra bästa tips och råd för hur du lyckas med din fasadmålning.

Många tar tillfället i akt på sin lediga tid under sommarmånaderna att uppgradera färgen på huset. Detta är väldigt passande eftersom just sommaren är den bästa tiden för att måla om fasad. Däremot kan det svenska klimatet vara en aning klurigt, och det finns en del man bör tänka på, även under sommarhalvåret, för att resultatet ska bli så bra som möjligt och hålla år ut och år in.

Vill du ha mer tips på hur du går tillväga och hur du förbereder fasaden vid utvändig målning? Kolla då in vår steg för steg guide här! Nedan hittar du specifika råd för just sommarmålning.

Måla vit husknut

Måla fasad 2023 - Vilken månad är bäst att måla hus?

En utvändig målning av huset ska helst ske i början av sommaren eftersom den högre luftfuktigheten i exempelvis juli och augusti inte är att föredra. När fukten tar över för mycket leder det till att färgen torkar långsammare vilket inte är bra för resultatet. Sen vår och tidig sommar är därför den mest optimala tiden för utvändig målning. En bra riktlinje är att dygnstemperaturen inte bör understiga 10 grader.

Optimalt väder & temperatur vid utomhusmålning under sommaren

Och när vi ändå är inne på temperatur undrar du säkert vad som är det bästa vädret för fasadmålning? Svaret på det är när det är torrt och varmt ute. Du får bäst resultat om du målar när det är minst chans för kyla, fukt och frost. Eftersom det svenska sommarvädret kan vara väldigt oförutsägbart är det viktigt att hålla koll på väderleksprognosen. Rätt månad innebär inte alltid rätt målarväder. Det mest optimala för både strykning och torkning är varma svenska sommardagar, tänk 20-25 grader, kvällar som är ljumma och nätter som inte är för fuktiga eller kalla. Glöm inte också att ytan du ska måla på inte kan vara fuktig, utan se till så den är torr innan du börjar stryka på färg. Denna idealiska situation för målning kan vara svår att uppnå i Sverige. Om du märker att det finns risk för dagg och frost under natten, avsluta då arbetet tidigt så färgen hinner torka.

Direkt starkt solljus påverkar också torktid, samt försvårar strykning och försämrar resultatet. Försök därför måla den del av fasaden som är i skugga för att få en fasadfärg som håller sin maximala tid så du slipper göra om arbetet för tidigt.

Måla hus vilken färg? Akrylfärg & annan färg för utomhusmålning

Färger finns i oändligt många varianter. Allt ifrån olika fabrikat till varierande finish. Se därför till så din husfärg passar stilen på huset och fungerar på materialet du ska måla på. Det allmänna rådet är såklart att välja en färg för utomhusmålning och en vanlig typ är akrylatfärg. Utomhusfärg fungerar vanligtvis bäst i medelmåttig luftfuktighet och när temperaturen är mellan 10-25 grader. Den temperatur som ditt färgval klarar av står på burken. 

Alla färger är anpassade för att torka i en specifik takt för bästa möjliga resultat, detta gäller både för det utseendemässiga och hur länge färgen kommer hålla. För att din väggfärg ska få den ultimata finishen ska det även helst inte regnat på en vecka innan du börjar måla.

Målning av fasad med roller

Hur lång tid tar det att måla ett hus? Anlita experter för målning

Vill du kunna njuta av en ledig sommar 2023? Anlita då specialister på fasadmålning så du istället kan nöja dig med annat kul på härliga sommardagar. Att måla om fasad är ett otroligt energi- och tidskrävande jobb, så det är inte konstigt att man gärna slipper detta arbete under semestern. 

Hos Bröderna Siljendahls har vi lång erfarenhet med att måla om hus, och med vår expertis ser vi till att arbetet blir gjort med rätt verktyg och material för ett förstklassigt och hållbart resultat.

Vi erbjuder även råd vid färgsättning, samt kan ta skrapprover så du vet vilken
färg du ska välja till din husmålning. Kulörer upplevs inte alltid som man tänkt sig när arbetet är färdigt vilket är varför expertiskunskap kan rekommenderas.

Klicka här för att kolla in våra tjänster inom nymålning och ommålning, utvändig målning och hjälp och stöd vid färgsättning för ett förstklassigt resultat!