5 bästa tipsen när du ska
måla fönster själv hemma

Ser dina fönster härdade ut av allt regn och rusk? Eller har du precis köpt nya fina träfönster som behöver målas? Oavsett fallet vill vi hjälpa dig att måla dina fönster på rätt sätt. Ett par snyggt nymålade fönster kan ge hemmet en “ny” look och även se till att bostaden får en bättre helhetsbild. Vi har därför sammanställt fem smidiga tips som kan vara bra att ha i åtanke när du ska måla dina fönster. Med dessa tips blir resultatet inte bara snyggt, utan även ordentligt och kvalitativt.

Tips 1: Förbered fönstret ordentligt inför målning

Det första tipset inbegriper förbehandlingen av fönstret innan du börjar måla. Grundarbetet innan målningen är ofta både den viktigaste och den mest tidskrävande delen i processen. Ett bra tips är att montera loss fönstret du ska måla och kontrollera så att träet är torrt och inte har börjat ruttna någonstans. Du bör även skruva loss eventuella hörnbeslag och ta bort gamla lister. Det kan också vara en god idé att hålla koll på väderförhållandena innan du sätter i gång med målningen. Att måla i regn och duggregn är inte en bra idé och det kan försvåra arbetet.

Tips 2: Rengör fönstret noga innan du målar

Innan du målar gäller det att få fönstret i så bra skick som möjligt. En noggrann rengöring är knepet som får färgen på dina fönster att både se snygg ut och hålla längre. Tvätta fönstret med utomhustvätt eller färgrengöring. Du kan rengöra fönstret smidigt med en diskborste eller svamp. Har du ett gammalt fönster behöver du även ta bort sprucket eller löst kitt vilket enklast kan göras med kniv eller stålspackel. Skrapa sen bort alla gamla färgrester med en färgskrapa och se till att fönstret inte är dammigt eller smutsigt innan du målar.

Noggrann rengöring av fönster innan fönstermålning
Att olja in fönster innan fönstermålning motverkar sprickor i träet.

Tips 3: Olja in fönstret innan kittning & målning

Du bör olja alla fönstrets rena och skrapade träytor. Att olja fönster motverkar att träet torkar ut och att sprickor bildas. På nya fönster är det bra att olja in hela träytan. Ett gott tips är att lägga extra mycket olja på den plats i fönsterbågen kittet ska ligga på sedan. När 30 minuter har gått kan du sedan torka av oljan som inte sugits upp av träet ännu.

Tips 4: Maskera och kitta fönstret ordentligt

När det kommer till steget då du ska maskera och kitta fönstret gäller det att göra detta på ett smidigt sätt. Om kittet är sprucket eller behöver bytas kittar du enklast om med en kittspruta/fogspruta som jämnt kan fördela det nya kittet. Det kan vara en god idé att använda kitten till att fylla i håligheter eller sprickor i fönstrets karm. Ett till riktigt bra tips är att använda maskeringstejp för utomhusbruk när du maskerar och att sätta tejpen cirka en millimeter från kanten. Detta gör att färgen både täcker kittet och en liten bit av glasrutan vilket ger bättre isolering.

Tips 5: Måla 2 lager på fönstret

När du sedan börjar måla fönstret är det bra att måla två stycken lager. Dra på ordentligt med färg första lagret och låt det torka helt innan du stryker på nästa. Detta gör att färgen håller längre och blir jämn utmed fönstret. Ett bra tips är att använda en lite bredare pensel till de större ytorna på fönstret och en smalare till eventuellt spröjs eller smådelar.

Har du dessa tips i åtanke blir din fönstermålning en garanterad succé. Vi hoppas att du fick mer klarhet i några av dem viktigaste aspekterna när det kommer till att måla fönster. Glöm inte att en god förbehandling innan du börjar måla gör att färgen på fönstret håller längre och ser bättre ut. Bröderna Siljendahls önskar dig ett stort lycka till med målningen. Skulle du behöva hjälp med målning eller annat underhåll av fönster står vi alltid till din tjänst.

Målning av fönster i vit färg