En ny tapet kan helt förändra karaktären på en rum. Rätt val ger rummet ett ordentligt lyft, medan ett sämre val kan skapa mindre trivsel. Möjligheterna är många – idag finns oändligt många alternativ både vad gäller tapettyper och mönster. 

Oavsett om du vill förnya ett helt rum eller bara skapa en iögonfallande fondvägg, så finns vi här för att hjälpa dig. Med vår expertis och precision i tapetseringsarbetet kan vi leverera resultat som överträffar dina förväntningar.

Hur vet jag vilken tapet jag ska välja?

Vilket tapet du ska välja beror på mycket på rummets användning och vilka egenskaper tapeten bör ha. Det finns såväl papperstapeter och textiltapeter av bomull eller lin som plasttapeter och papperstapeter med en smutsavvisande plastyta. Ditt val bör bland annat baseras på hur motståndskraftig tapeten behöver vara mot damm, väta och smuts. Därtill ska valet helst harmonisera med husets karaktär och byggnadsstil. 

Vi på Bröderna Siljendahls ger gärna råd och stöd kring tapetval. Vi har bland annat stor expertis kring vilka material och mönster som hör hemma i hus från olika tidsperioder. 

Vill du ha ett mönster som harmoniserar med husets historia är valmöjligheterna stora – inget annat land i Europa har så många tapeter bevarade och arkiverade som Sverige. Många historiska tapeter finns i nyproduktion men det går också att specialbeställa våder med valda mönster. Det är fullt möjligt, men också dyrare, att återskapa tapeter som vi hittar bland tapetlagren på husets väggar.

Hur går tapetsering till?

Innan vi tapetserar behöver du se till att det är minst en meter, men helst mer, fri yta mellan vägg och eventuella möbler.

Först gör vi ett grundligt förarbete, eftersom det har stor inverkan på slutresultatet. Det innebär att vi avlägsnar löst sittande tapet samt vid behov spacklar och slipar. Om det finns risk för att den gamla tapeten skiner igenom den nya grundmålar vi väggen med vit färg. 

Under själva tapetseringen anpassar vi metoderna efter tapetens egenskaper, exempelvis om den ska sättas upp kant i kant, överlappande eller kantskäras innan montering. Vi är extra noggranna med detaljarbeten kring exempelvis eluttag, dörr- och fönsterkarmar och strömbrytare, för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt.

I äldre hus är vi extra uppmärksamma på att väggarna kan vara sneda. Då ser vi till att våderna sitter på ett sätt som lurar ögat till att tro att husets vinklar är räta. 

Kort sagt – genom att anlita Bröderna Siljendahls vet du att slutresultatet för din tapetsering blir snyggt och rätt utan krångel! 

Referenser på tapetsering i Stockholm