Knepen för att lyckas med
utvändig målning 2023

Glöm inte grundarbetet när du ska måla om

Skrapa, skrapa, skrapa och tvätta, tvätta, tvätta. För att färgen ska fästa så bra som möjligt är det viktigt att ytan är ren och slät. Fasadtvätt bör prioriteras eftersom gammal färg och smuts måste bort för att ge de bästa förutsättningarna för den nya färgen. Träfasader löper dessutom större risk att angripas av mögel och då är det bra att även rengöra med en speciell alg- och mögeltvätt. Om träet blivit ruttet, se då till att byta ut de mjuka plankorna så inte allt arbete är förgäves då grunden ändå inte kommer hålla.

Applicera därefter grundolja på utsatta ytor och sedan grundfärg på områden som inte tidigare varit målad eller där gammal färg tagits bort. Fuktskador kan annars tränga sig på och samtidigt får färgen bättre fäste när du sedan ska måla med täckfärgen.

Målning av fasad med vit färg
Målningsset med pensel, roller och färgkartor

När kan man måla om utomhus?

Kläder för väder är ordspråket, men det gäller tyvärr inte våra husfasader. När utsidan behöver målas är det bara att anpassa sig, en mössa eller regnjacka hjälper dessvärre inte. Du ska alltså inte måla om när det är för kallt eller fuktigt då det förlänger torktiden. Tvärtom så fäster inte färgen ordentligt om det är direkt solsken eftersom det då torkar för snabbt, detta bör alltså också undvikas.

Dags att måla om fasaden!

Är utsidan tvättad och har torkat ordentligt? Är förbehandlingen klar? Gassar solen inte mot husväggen eller slår inte regnet mot fasaden? Perfekt! Då är det dags att välja färg och börja måla.

Det många kanske inte vet är att färger finns i olika fabrikat med egenskaper som passar för olika slags material och som får olika finish. Se därför till att välja en färgtyp som funkar för just det du ska måla och som passar med resterande delar av byggnaden rent stilmässigt. Snåla inte heller med färgen och se till att vara noga i skarvar och andra kluriga områden.

Anlita en expert för att måla om fasaden

Låter jobbet en aning krävande och tidsödande? Då kan det vara värt att anlita specialister som gör jobbet åt dig. Du kan då vara säker på att det blir ordentligt gjort med rätt verktyg och produkter. En vårdad fasad förlänger inte bara livslängden och gör den mer motståndskraftig, utan ökar också fastighetens ekonomiska värde.

Om du inte vill ge bort hela jobbet kan det ändå vara bra att få råd kring vilken färgsättning du ska välja vid fasadmålning, eller ta skrapprover för att hitta ursprungsfärgen för fastigheten. Det finns en risk för att kulörer inte alltid upplevs som man tänkt när arbetet är färdigt och därför kan expertiskunskap verkligen vara att rekommendera.

Klicka här för att ta del våra tjänster inom ny- och ommålning, utvändig målning och hjälp och stöd vid färgsättning för att du ska få det bästa slutresultatet!

 

Målning av fasad med vit pensel