När är det dags att måla om?

Att måla om väggar och fasad kan ge byggnaden ett ordentligt lyft. Ofta kanske du inte märkt hur sliten och trött färgen på väggen har varit förrän du målar om och då får se väggen i ett helt nytt ljus. I många fall syns det tydligt när en vägg behöver lite ny färg, men ibland kan det vara svårt att veta exakt när det är dags för en ommålning. Men oroa dig inte! Vi på Bröderna Siljendahls har koll på när det är dags för dig att måla om.

Hur ofta bör man måla om?

Känner du att färgen ser lite ledsen ut på väggarna så kan det vara dags att måla om. Hur ofta detta bör göras varierar beroende på vilken typ av färg som har använts, vilken yta som ska målas och den kringliggande miljön. Har du målat med akrylatfärg kan du behöva måla om cirka vart femtonde år medan en oljetäcklasyr istället bör målas om vart tionde år. Därför är det viktigt att du tar reda på vilken sorts färg som har använts och få reda på hur ofta just den färgsorten behöver underhållas. Ett riktigt gott tips kan vara att noggrant undersöka ytan som ska målas om. Ser du att färgen börjat lossna, blekna eller spricka på vissa platser är det bra att måla om.

Gul pensel i färgburk med grå färg
Målning av fasad med roller

När är det dags att måla om fasaden?

När det kommer till fasaden finns det flera saker som kan indikera att det är dags för ett färgbyte. Ser färgen trött, blek eller allmänt sliten ut? Då kan det vara dags för nymålning. Ibland kan det räcka att måla om vissa partier av fasaden, exempelvis partier runt dörrar och hörn eller sidan vänd mot solen där färgen kan ha blekts. Här är det också bra att ta reda på vilken typ av färg som använts till fasaden. Har du en vacker husfasad i Falu rödfärg är det exempelvis bra att måla om cirka vart femte år. 

Måla om fönster

Ser färgen sliten eller sprucken ut på fönster är det dags att måla om. Nymålade fönster kan ge hela byggnaden ett lyft och göra så att den ser mer enhetlig ut. Bröderna Siljendahls har stor erfarenhet av både renovering och målning av fönster. Behöver du tips på hur du målar dina fönster på bästa sätt? Här hittar du våra smarta tips du borde ha i åtanke när du ska måla om fönstren.

Vi hoppas att du fick lite mer klarhet i när det är dags att måla om. Våra skickliga målare har stor kunskap och kan ta på sig både stora och små uppdrag. Vi ser fram emot att få hjälpa just dig med ditt nästa projekt.